Elmotorer och elektronik

I våra moderna hushåll finns det massor av elektroniska prylar som drivs utav elmotorer. I kök brukar man hitta allt ifrån stavmixrar till elvispar – alla dessa som behöver en motor som drivs utav el, för att utföra sin uppgift. Antingen så behöver man koppla in en sladd för att få ström till motorn, eller så finns det de prylar som har inbyggda, laddningsbara batterier eller utbytbara batterier, som förser motorn med energi.

Elmotorer finns även i större saker så som mopeder, golfbilar och vanliga bilar. Det kan vara vissa delar i själva fordonet som drivs utav små motorer, eller så kan det vara den stora huvudmotorn. Elbilar är en marknad som börjar bli större i takt med att världen försöker att göra människans inverkan mindre på Jorden och dess resurser. Solen är en energikälla som är grunden i allt liv på Jorden och även så alla våra typer av drivmedel. För att fossila bränslen ska skapas behövs solen, för att använda sig av etanol – sockerplantor – så krävs solen för att dessa ska växa. Solen behövs alltså för att människan ska kunna leva – på alla olika typer av plan.

Elbilar kan laddas antingen genom en elkontakt hemma, eller på en laddningsstation. Men det finns även de bilar som använder sig av solceller, vilket då innebär att man direkt använder sig av Jordens största energikälla. Solcellerna samlar in energin som solstrålarna utgör och återger dem in i bilens batteri och där med till alla funktioner där elektroniken krävs. Detta inkluderar då motorn som då drivs av elektricitet och inte exempelvis bensin. Man kan säga att solen är närapå oändlig – åtminstone för många generationer framåt, vilket då blir en typ av hållbar energikälla.

Solceller börjar även bli vanligare att man sätter på hus för att dra ner på elkostnader och även för att man vill värna om naturen. I länder som har sol nästan året runt så kan man då försörja ett helt hem med el, genom att endast använda sina egna celler. Detta gäller då inte bara uppvärmning av vatten och huset, utan även alla andra prylar som kräver elektricitet i hemmet. Men solceller är inte det enda mer ekovänliga alternativ vi har; det finns många olika typer av energier som finns att utnyttja. Dock är det största hindret att finna ett sätt som genererar tillräckligt mycket energi för att ersätta de nuvarande uppvärmnings- och elektricitetskapande medlen som används.